Bruk sjansen – se Spin Doctor

Opprinnelig publisert:27. oktober 2010

Spin Doctor tas av plakaten denne uka. Det er alt for tidlig. Ryktet går om at forestillingen er lite vellykket, men det stemmer ikke.

I sommer leste kjæresten min og jeg om stykket, og om Knut Nærums norske bearbeidelse. spin plakatVi gledet oss allerede da til å se forestillingen, ikke minst fordi vi elsket filmen In the loop som er bygget over samme lest. Derfor ble vi så skuffet over de dårlige anmeldelsene at vi tenkte at dette gadd vi ikke å se. Men, i går hadde noen venner plutselig billetter på første rad. Og der satt vi da, alene på første rad med svært lave forventninger, og ble overveldet fra første sekund. Her var det replikk-dueller av første klasse og noen verbale utskjellinger man kan bare drømme om ”å få til”, samt politisk satire på meget høyt nivå.

Antagelig hadde de skeptiske anmelderne noe rett, for etter premieren var skuespillerne heller ikke fornøyde med resultatet. De foretok drastiske grep og kuttet forestillingen med omtrent en halvtime. Det var et godt valg, for nå er det et fantastisk tempo og ekstremt god timing mellom skuespillerne. Kort sagt: en meget vellykket og morsom forestilling. Synd at teatret ikke fikk den anmeldt på nytt, da ville kanskje publikumsbesøket vært reddet.

Stykket er engelsk og inspirert av Tony Blair og hans spinndoktor.Hovedjobben for en spinndoktor er å fremstille ethvert vedtak, uansett hvor vondt det kan virke, som noe positivt og fremtidsrettet. I denne ”omvendelsesprosessen” er alle grep tillatt, også smålige trusler og utpresninger.

Knut Nærum har tilrettelangt stykket for et norsk publikum, og det er gjort slik at en skulle tro at det var skrevet av ham eller en annen stor norsk humorist. En av taleskriverne i stykket er da også hentet fra Nytt på nytt-redaksjonen. Rammen om stykket er at Arbeiderpartiet har landsmøte på et hotell i Tønsberg, og spinndoktoren og taleskriverne forbereder statsministerens årlige tale da en truende skandale seiler opp. Dette får den kyniske og manipulerende spinndoktoren til overgå seg selv for å unngå at bomben smeller.Spin Hatlo

Spin Doctor er bitende, politisk satire utført på en hylende morsom måte. Skuespillerne har svært god timing i et spill som dundrer i vei i heftig tempo. Det er mange flotte prestasjoner, og aller deiligst, for den som liker fantastisk utførte verbale skyllebøtter, er det å følge Anders Hatlo som spinndoktoren. Skulle gjerne sett at han i virkeligheten hadde tatt for seg noen av våre statsråder.

Har du ledig tid i denne uka og er i nærheten av Oslo, har du bare en ting å gjøre: Kom deg på Centralteatret. Det er masse billetter igjen – dessverre.

Advertisements
This entry was posted in Teater. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s